What is your skin type?

by - 12:51 PM






Dah masuk 2018, tapi ada ramai lagi yg tak kenal dengan skintype sendiri kan? Ada je yg dm tanya suggestion product utk skin type bla bla bla, so kita pun tolong la sikit apa yg kita tahu. Tapi ada juga yg still taktau skintype dia, and tak pernah pakai skincare termasuk cleanser. Terkejut gak kita. Mmg skin dia jenis ok ke? Tapi kalau tak pernah pakai apa apa ni lagi la tak terkawal skin dia, contoh pigmentation, jeragat,kulit kering and jerawat.  Tak kisah la skin type you apa asalkan WAJIB ada BASIC SKINCARE tau.



Penting utk tau skin type kita apa, bukannya saja saja nak bebel nak suruh korang beli itu ini. Sebab bila korang taktau skintype korang, nanti main bedal je beli and pakai je apa apa skincare/makeup tanpa tau condition skin u, mulalah irritant la, breakout la. So atleast bila kita tahu skintype kita, kita boleh avoid ingredients yg skin kita tak boleh guna, betul tak? 


Dah tau skin type you apa? Baguslah hihi. Yang taktau tu boleh try guna step kat bawah ni.

STEP KETAHUI SKIN TYPE

1) Basuh muka macam biasa guna cleanser (air jgn terlalu sejuk atau terlalu panas)

2) Biarkan dalam 1-2 jam (jngn pakai any skincare or makeup lagi)

3) Then you boleh check balik your skin guna tissue or blotting paper (rasa ketat/oily/kering/biasa)





SKIN TYPE
Kalau you dah tau keadaan your skin, so you boleh match kan macam dalam gambar bawah ni



Normal skin : kulit tak rasa terlalu berminyak atau terlalu kering/tegang (normal je kalau muka berminyak sikit)

Oily skin: Seluruh muka berminyak and melekit sikit (feeling glowing gitu takyah pakai highlighter hehe) 

Dry skin: Muka rasa tegang and kulit mengelupas (area bibir,hidung and dagu)

Combination skin: Muka berminyak dikawasan Tzone (dahi,hidung, dagu) dan kering kat area lain especially pipi 

Sensitive skin : Muka jadi merah mcm udang kena bakar pastu senang gatal/mengelupas

YAY now korang semua dah tau skin type korang kan? So pasni jgn salah beli produk tau, kalau you oily skin jangan la gatal tangan beli utk dry skin sbb texture cream utk dry skin lebih tebal so nnti yg oily skin lagi oily and naik jerawat.

Utk  dry/ sensitive skin wajib avoid ingredients fragrance and alcohol sbb nnti ur skin jdi irritant and lagi kering.

Thanks baca & harap dapat membantu and kalay ada soalan boleh tanya kat bawah ok?

xoxo















You May Also Like

0 comments